Traiasca Transilvania Mare!

Traiasca Transilvania Mare!

 

De ziua nationala a Ungariei, spiritele nationaliste s-au reincins in mod previzibil. Faptul ca aceste energii sint iscate si manipulate de partidele romanesti de trista mostenire nu mai este de mult un secret. Nu-mi mai pierd timpul sa ma mir sau sa discut reactiile de genul microbist intr-o chestiune asa de sensibila. Ce m-a uimit insa in ultima vreme a fost sa descopar ca frisonul anti-maghiar razbate si in naratiunea unor oameni altfel cu judecata si intentii bune, in special la membri, sau, mai rau, la deputati/senatori USR – singurul partid unde merita sa analizezi si sa dezbati declaratiile.

Asadar, am zis sa fac ce nu face mai nimeni in Romania, adica sa arunc un ochi in partea cealalta a gardului si sa incerc sa inteleaga ce anume cer concetatenii nostri si ce anume constituie saminta isteriilor si a interpretarilor alarmiste care prinde radacini pina si in mintile cele mai luminate.

      1. Ungurii cer autonomia, deci vor sa ne fure Transilvania”

Am facut gestul de a citi Propunerea Legislativa privind Statutul de Autonomie al Tinutului Secuiesc. Mi s-a confirmat din primele rinduri ceea ce stiam deja, comparind cu Constitutia spaniola si autonomia catalanilor sau bascilor. “Autonomia Tinutului Secuiesc nu lezeaza nici integritatea teritoriala a Romaniei, nici suveranitatea nationala si afirma totodata ca autonomia acestei regiuni se bazeaza pe dreptul la autodeterminare interna a comunitatilor, pe principiul subsidiaritatii si al autodeterminarii”. Asadar, in aceasta propunere legislativa se subliniaza inca de la inceput ca autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc nu intra in contradictie cu Constitutia tarii: nu se atinge integritatea Romaniei si nici suveranitatea ei. Este o confuzie larg raspindita si insistent instrumentalizata de angajati ai statului, pentru ca e o metoda rapida si efectiva de a cistiga capital politic sau de putere. Chestiunea este clarificata si de Dabis Attila in lucrarea sa de doctorat Misbeliefs about Autonomy The Constitutionality of the Autonomy of Szeklerland” (2017), al carei rezumat se poate citi aici: http://phd.lib.uni-corvinus.hu/979/13/Dabis_Attila_ten.pdf. Una dintre principalele concluzii ale lucrarii de doctorat este ca there are indeed no constitutional obstacles to establish a territorial autonomy within Romania. There are only political obstacles, which tend to be wrapped and presented as legal ones.

Intrarea lui Dabis Attila în ţară a fost interzisă pe 9 martie. Astfel nu a putut participa la manifestaţia organizată la Tg.Mureş de ziua secuilor. Hotărârea aferentă redactată în limba engleză nu conţine nicio motivare si nu i s-a adus la cunoştinţă despre existenţa unei hotărâri judecătoreşti de interzicere a accesului. Asa merg lucrurile inca la noi in tara. Dar daca nimeni nu stie, daca presa nu vorbeste, se intimpla ele cu adevarat?

Revenind la Spania, Constitutia spaniola declara si ea indivizibilitatea statului spaniol, si in acelasi timp recunoaste si garanteaza nationalitatilor conlocuitoare si regiunilor dreptul la constituirea in comunitati autonome (“comunidades autonomas”). Cei care au calatorit sau locuit in Spania stiu ca aceste comunitati autonome isi organizeaza singure treburile administrative, locuitorii invata in limba lor si arboreaza fara urmari propriile steaguri, cu sau fara cel spaniol.

      1. Ungurii nu vor sa ne vinda mici pe limba noastra

In aceeasi Propunere Legislativa, descopar nenumarate paragrafe in care se propune clar “folosirea fireasca si oficiala a ambelor limbi” sau instituirea placutelor bilingve. Si acestea din urma au fost atit de instrumentalizate de unele servicii foarte bine antrenate de-a lungul timpului, incit simpla pronuntare iti poate aduce anatema pe cap. Pina si o placuta bilingva e capabila in Romania sec. XXI sa stirneasca replici medievale din filmele lui Sergiu Nicolaescu.

Acum parca ti-e si teama sa plusezi si sa spui ca e absolut normal ca minoritatile sa invete la scoala in limba lor. Desigur si asta e un punct important in Propunere, e oricum o poveste pe care o cunoastem toti perfect din cele citeva fraze lapidare pe care le tot auzim de la Ceausescu incoace. Invatamintul in limba minoritatilor este oficial garantat de Statul Roman, ca sa fie bine in UE si NATO. La fel iti vor spune toti nationalistii, ca deja statul roman le-a dat maghiarilor tot ce-au vrut, au autonomie si invatamint in limba lor cum n-are nicio alta minoritate in lume, ce mai vor? Altfel, daca chiar te interesezi si te apuci sa vorbesti cu maghiari, afli despre sicanele interminable ale autoritatilor romane la adresa scolilor/sectiilor maghiare si a profesorilor maghiari. Un exemplu : la Universitatea de Medicina si Farmacie din Tg. Mures, « dacă practica se desfăşoară în limba română pentru grupurile mixte de studenţi de la secţia română şi cea maghiară, pe posturile de preparator şi asistent universitar sunt angajaţi medici şi farmacişti români, devenind imposibil asigurarea cadrelor maghiare, care cu timpul să devină din asistenţi universitari lectori, conferenţiari şi mai târziu profesori. » Restul povestii aici: (http://corbiialbi.ro/index.php/contact/234-umf-targu-mures-8211-multiculturalism-de-fatada/)

Si mai periculos pentru fiinta neamului romanesc pare sa fie Liceul Catolic, o telenovela regizata de partidele la putere si in care interminabilele rasturnari de situatie asigura suspansul de care doar confuzia bine dozata e capabila. Povestea pe scurt aici: http://corbiialbi.ro/index.php/contact/1438-liceul-catolic-din-targu-mure-537-8221-o-problema-de-securitate-na-539-ionala-8221/

Toate astea, repet, in conditiile in care nationalistii striga ca ungurii au prea multe drepturi si in timp ce exista o Lege a Educatiei care afirma foarte clar aceste drepturi.

      1. Transilvania a fost lasata de Dumnezeu dacilor, adica noua romanilor

Daca insistam sa punem urechea la ce spun nationalistii formati la scoala comunista, asa e. Daca insa facem un efort minim si consultam une dintre multele istorii ceva mai obiective scrise de oricine in afara de unguri si romani, o sa aflam ca lucrurile stau altfel. De pe pagina wikipedia in engleza (nu in romana!) a Tratatului de la Trianon – https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Trianon – aflam ca Transilvania a fost data de aliati Romaniei din motive care n-au legatura nici cu sentimente patriotice, nici cu vreun spirit de justitie. Romaniei i s-a promis Transilvania in 1916 daca ataca Puterile Centrale. Insa acestea s-au prins si au infrant armata romana, Bucurestiul fiind ocupat in acelasi an. Romania a terminat razboiul ca beligerant in genunchi si a primit Transilvania doar din motive geo-strategice si pentru ca romanii au facut lobby intens ca Aliatii sa-si tina promisiunea din 1916. Aflam si ca Clemenceau il detesta pe marele nostru Bratianu si ca initial americanii voiau sa delimiteze o regiune pentru etnicii unguri – aproximativ Tinutul Secuiesc de azi -, dar au lasat-o balta din motive destul de prozaice.

Desi rari, exista romani, din generatia tinara, dispusi sa demistifice Marea Unire cu Transilvania. Cei de la Stiri Vizuale au facut deja un filmulet cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale de anul trecut: https://www.youtube.com/watch?v=awygRnes8Zk&feature=youtu.be

In fine, exista si oameni pur si simplu dezinteresati de stupidele instigari la ura etnica si care prefera sa mearga sa descopere cultura compatriotilor nostri unguri, la fel de fascinanta ca a noastra, asa cum mergi sa descoperi orice alta cultura: cu pura curiozitate si simpla empatie umana. Elena Stancu si Cosmin Bumbut au facut un reportaj minunat in Székelyderzs/Dârjiu, pentru ca le-a placut tare ce-au gasit acolo si au vrut sa arate si altora. http://teleleu.eu/mostenirea-din-szekelyderzs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *