Manifest de primavara romaneasca

Manifest de primavara romaneasca

Ne intrebam toti cum continuam sa luptam impotriva infractorilor care controleaza política si economía noastra. Am iesit in strada ca-n ´89, am stirnit admiratia globala. Rezultatul? Au retras OUG13 si acum incearca pe partea legislativa. Dupa noaptea ca hotii, ziua la drumul mare. Wild West.

Practic, viata cetatii romanesti se desfasoara intre

  • romanii care (mai) reusesc sa produca si pentru ei si pentru impozite;
  • romanii scosi din circuitul productiv si legati la robinetul infimelor ajutoare sociale, ca la niste perfuzii de spital romanesc si
  • infractionalitatea de stat, transpartinica, dar cu PSD “campion” al furtului organizat

Societate un inseamna ca prima categorie sa-si petreaca timpul liber informindu-se ce infractiuni au mai comis angajatii statului, sa iasa in strada sa protesteze si sa intre in conflictul artificial cu exclusii manipulati de infractori. Asta nu e viata. Plus ca e un joc inegal: infractorii au timp si control cvasi-total al instrumentelor democratiei, deci pina la urma vor reusi erdoganizarea Romaniei. Mai ales ca si fortele de ordine sint oameni si vor si ei sa duca de mincare familiei, asa ca la oa adica vor acepta probabil sa “apere democratia de huligani” in schimbul unui salariu fix.

Infractorii si partidele lor trebuie deci debarcate de la putere. Dar cum?

Sint multe voci care invita deschis sau voalat la violenta. “Furci si topoare” e sintagma cea mai folosita zilele astea in opiniile politice. Asta ar fi solutia cea mai proasta: multi protestatari ar disparea din strada (femei, copii, batrini) si miza s-ar muta pe chestiunea conflictului. Atentia si energiile s-ar deconecta de la chestiunea coruptiei, infractorii ar deveni salvatorii de huligani ai cetatii. Pe timp de razboi, psihopatii devin eroi.

Care e atunci solutia practica? Sa transformam energiile protestelor in ceva concret. Mai precis, in organizatii civice. Cetatenii trebuie sa se organizeze, sa-si creeze organizatii civice propriu-zise, ONG-uri sau asociatii de facto, cu sau fara hirtie de la primarie. La urma urmei, avem libertatea sa ne stringem 20-50-100 de oameni si sa dezbatem problemele cartierului/satului/orasului…

E vital ca organizatiile sa-si aleaga un nume, sa-si redacteze principiile pentru care se intrunesc si sa-si gaseasca un loc concret de intruniri, de agora: un parc, o asociatie de locatari, o sala de sport, o casa particulara, un spatiu comercial pus la dispozitie duminica de un patrón satul sa fie jecmanit de autoritati etc.

Rolul acestor organizatii cetatenesti ar fi sa inlocuiasca rapid alesii locali corupti. Coruptia nu se va schimba la virf, ci in teritoriu. Daca, de exemplu, asociatia “Berceni fara coruptie” stringe indeajuns membri pe baza de inceredere, din om in om, ar putea la alegerile locale viitoare sa devina o alternativa la nemuritorii PSDNLMR…in consiliile locale din sectorul lor. Si cartierul sa se trezeasca intr.-o buna zi cu consilieri locali neafiliati la infractionalitatea post-fesenista.

O alta posibilitate ar fi ca “Berceni fara corupti” sa se alieze cu “Titan in democratie” si sa cistige chiar locuri in parlament. Sau, daca intre timp apar sau se consolideaza partide cu adevarat noi si fara corupti, de stinga sau de dreapta, respectivele asociatii pot face cu acestea aliante in vederea alegerilor, locale sau generale. USR ofera citeva sperante, ramine sa clarifice chestiuni de strategie si ideologie si mai ales sa se delimiteze de PNL. In dreapta spectrului politic, deocamdata ei sint sansa de viitor. In stinga, sau mai degraba centru-stinga, apare Demos, ei ar putea sa ofere in sfirsit o alternativa falsei social-democratii de rit fesenist care tine prizoniera o mare parte din populatia Romaniei.

La Berlin unde locuiesc deja oamenii care au iesit la proteste s-au organizat in “Diaspora Civica Berlin”. Am vazut ca au aparut grupuri asemanatoare in Viena, Londra, Italia.

Alternativele politice se vor construi, deci, la firul ierbii, acum cit e fierul cald, sau vom trai inca 100 de ani cu tabloul lui Iliescu agatat in mintea noastra si cu miinile oamenilor lui in buzunarele noastre.

Eu am sa continuu sa documentez aici pe blog toate initiativele cetatenesti de care aflu. Sa nu se mai spuna ca n-avem cu cine vota.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *