Ceausescu reales

Ceausescu reales

Citim azi pe pagina PACT (Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor): “PACT a demarat procedura de contestare la Curtea Constituţională din România a legii privitoare la alegerea senatorilor şi deputaţilor. Legea privind alegerile parlamentare încalcă mai multe articole constituţionale. Prin numărul de semnături solicitate se îngrădeşte dreptul fundamental de a fi ales atât pentru partide cât şi pentru candidaţii independenţi. De asemenea, se impune un prag electoral de 5%, care nu mai există în nicio democraţie europeană consolidată şi care împietează însuşi scopul pentru care există partidele politice”

N-am sa discut aici partea cu votul, deocamdata suntem inca la strangerea semnaturilor. Am incercat sa aflu cum sta treaba cu semnaturile pentru candidatii independenti in alte tari. Am inceput cu UK: nu e nevoie de nici o semnatura, iti faci un dosar, depui 500 lire, dupa care membrii unei comisii parlamentare decid daca intrunesti conditiile cerute pentru a fi parlamentar. Daca 10 membri sunt de acord, candidezi. In Franta e si mai simplu: trebuie sa ai 23 de ani, sa fii francez si sa nu fii certat cu legea sau sa ai deja vreo functie publica. Asa se face ca la alegerile recente au fost intre 5000-7000 de candidati! In Germania, unde locuiesc, e mai greu: e nevoie de 200 de semnaturi ca sa candidezi independent (intr-o tara cu de 5 ori mai multi cetateni decat Romania)

Diferentele sunt la fel de mari in cazul candidaturii partidelor.

Am zis sa vad cum e si in estul Europei, de exemplu in Bulgaria cu care ne batem de obicei pentru evitarea ultimului loc in clasamente. Ei bine, in Bulgaria un candidat independent poate fi propus de un “comitet de initiativa” format din 4-7 persoane…

Apoi sa nu uitam ca grupurile infractionale dovedite din Parlament au decis ca sunt aproape 19 milioane de votanti in Romania, in conditiile in care ultimul recensamant a gasit vreo 20 milioane de cetateni. Cum ar veni, aproape toti cetatenii Romaniei sunt majori. Asta daca e sa credem ca intr-adevar mai sunt 20 milioane in Romania…

Sunt foarte departe de a sustine PACT ca platforma politica, au problemele lor morale pe care sigur le cunosc ei insisi, insa recunosc ca au facut ceea ce ar trebui sa faca toti candidatii seriosi, independenti sau nu: sa refuze sa joace un joc scris de un grup compromis de propriii infractori, un joc pe care nu pot decat sa-l piarda. Eu le doresc succes singurilor outsideri cu ceva sanse la aceste alegeri – USR – insa ma tem ca si ei vor strange mult sub numarul de semnaturi solicitat.

Ar trebui sa ne unim toti candidatii si sa contestam Legea Electorala, o lege a bataii de joc fara limite si interminabila.

(bine, chiar daca am schimba legea si am penetra balul alegerilor, tot nu ne-am putea bate cu candidatii care aduc votanti cu autobuzul sau care primesc votul cu camionul direct in urna, o ora inainte de inchiderea urnelor…)

 

One thought on “Ceausescu reales

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *