I-am scris ministrului de externe

I-am scris ministrului de externe

Am trimis ministrului de externe urmatoarea scrisoare, ca urmare a acestui anunt de concurs: http://www.mae.ro/node/38164

 

Stimate Domnule Ministru,

In data de 26 august 2016 ministerul pe care il conduceti a anuntat un concurs de admitere in corpul diplomatic si consular al Romaniei.

Din nefericire sunt exclusi din start absolventii cu diploma straina, care nu au avut inca inspiratia sau resursele (timp, energie, bani) sa-si echivaleze studiile in Romania. Iar acestia sunt majoritari. Procesul de echivalare este unul anevoios, anacronic (traduceri legalizate pentru institutii ai caror functionari se presupune ca sunt specialisti in sisteme de educatie din alte tari) sau chiar absurd (pentru recunoasterea unei licente se cere si diploma de bacalaureat).

Daca insa ne referim strict la concursul organizat de MAE, este greu de inteles ca se cere echivalarea de studii in strainatate pentru posturi de diplomat, deci functionar in strainatate, cu misiuni legate de chestiuni internationale. Nu se poate invoca deci argumentul ca un diplomat scolit in SUA ar intelege mai putin decat unul scolit in Romania chestiuni legate de, sa zicem, NATO. In plus, aceasta conditie nu tine cont de un fapt cunoscut si discutat pe larg in ultimii ani: universitatile romanesti sunt mult in spatele celor occidentale in ranking-urile internationale, iar majoritatea studentilor romani din diaspora studiaza exact la aceste universitati occidentale. 

In fine, indiferent de argumentele pro si contra, pare bizar ca in acest moment in care se discuta atat de mult despre emigratia masiva a romanilor, MAE organizeaza concursuri la care, de facto, majoritatea romanilor cu studii in strainatate nu au acces. Personal, as astepta de la ministerul care recruteaza diplomati solutii pragmatice si care dovedesc diplomatie. Spre exemplu, cei care vor reusi concursul ar putea sa-si echivaleze ulterior eventualele diplome straine. Daca chiar e nevoie.

Domnule ministru, aveti si dvs. o lunga cariera de diplomat si cunoasteti mai bine decat oricine situatia romanilor din diaspora. Sunt convins ca doar dificultati legate de inertia anumitor procese interne ale ministerului au condus la situatia pe care v-o semnalez in acest email. De asemenea, sper sa luati nota de aceasta problema si sa dispuneti rezolvarea ei.

Cu stima,

Cristian Dragnea

www.eucumcandidez.org

27 august 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *