Credeti ca exportul de creier ii afecteaza pe politicienii romani?

Credeti ca exportul de creier ii afecteaza pe politicienii romani?

Filmul cu premierul Ciolos, Gabriela Firea si Nicusor Dan care-si pun silicon valley cu banii din IT este abia pe la jumatate. Scenariul a fost inspirat si de legendele cu hackeri romani, mai tari decat bulgarii, care i-au impresionat pe sefii de la NASA cu talentul lor distructiv. Acum toata Romania se pregateste de recolta de toamna de pe calculatoarele tarii. Toate pierderile din celelalte sectoare ale economiei vor fi recuperate prin milioane de click-uri neobosite.

Cam toata economia romaneasca, aia cat a mai fost dupa ’89, s-a rezumat la outsourcing (un soi de ascunsul caciulii, in varianta locala): am importat industrie auto cheap ca sa ne-apuce anul 3000 tot in Dacia, am importat (propria) agricultura – un adevarat numar de magie -, am importat tehnologia de (proasta) fabricare a propriei beri (apropo, merita o excursie pana in Cehia numai ca sa compari berea Krusovice facuta acolo cu cea facuta in Romania) si am momit investitorii straini din industria IT.

Macar in ultimul caz pare ca am dat in sfarsit lovitura, ca punem la lucru ce-avem mai bun si competitiv pe piata internationala: It-istii. Daca insa iesim din labirintul mediei mainstream si citim analize de nisa dar clare precum cea a lui Stefan Brandusescu, am putea sa ne  revenim din euforie la timp. Desi am fi probabil prea putini ca sa conteze.

Romania inca nu stie sa aiba initiativa si sa creeze singura. Sa puna in practica propriile idei. Ea inca functioneaza ca o feuda, ca pe vremea cand dadea si mamaliga de pe masa Inaltei Porti, dar era fericita si mandra ca nu si-a pierdut suveanitatea. Asta pentru ca avem in continuare boieri vanduti la carma tarii. Prea multi dealeri cu interesele altora, infratiti prin incompetenta si prin obositorul furt din portofelul tau si al meu. O eterna lume a treia a coruptiei saboteaza prezentul si viitorul, generatie dupa generatie. Si ne tot abureste cu sosele interminabile si internet broadband la sate sa punem rosii pe desktop. In “Toni Erdmann” lucrurile astea sunt explicate mai clar.

Din Romania nu pleaca doar cei lasati fara venituri, ci si cei nelasati sa traiasca, sa creeze, sa aiba initiativa. Cei satui sa fie faultati si tinuti de tricou de propriii reprezentanti.

Daca vrei sa-mi sustii candidatura din partea diasporei la parlamentare, poti afla aici cum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *